Ganarse la vida

”Att vara ekonomiskt oberoende”. Under kulturlektionerna på skolan får man verkligen kunskaper om alla möjliga olika ämnen, vilket känns väldigt roligt! Alltid trevligt med en ordentlig variation i undervisningen, det uppskattas!


Nu det senaste har den ekonomiska krisen varit på tavlan, och där igenom får man veta både det ena och de andra. Haha. Tidigare har Spanien haft en trend som går mot att färre och färre gifter sig, färre skaffar barn och fler skilsmässor registreras hela tiden.. Nu däremot, i och med den ekonomiska krisen, har det stannat upp. En tydlig minskning i antal skilsmässor har noterats, och man har därför undersökt detta. Människor håller alltså ihop nu, bara för att de inte har råd att skilja sig! Kan man ha ett tråkigare förhållande? Jisses så deprimerande! Då har det gått alldeles för långt!


Åldern för att flytta hemifrån ligger ju också extremt högt, till stor del på grund av ekonomin. Spanien har ingen ”hyr-kultur” utan sparar, sparar, sparar som hamstrar för att kunna köpa sitt boende senare. De flesta spanjorerna bor hemma tills de är 30-35 år gamla! (Jämför det med Sverige, då större delen av ungdomarna flyttar när de är mellan 18-22 år. Vilken enorm skillnad!) I Spanien är det inte ens alla som flyttar ut när de gifter sig, utan de stannar under föräldrarnas tak. Dock gäller i regel ”quien se casa, casa quiere”, dvs. när man gifter sig vill man skaffa eget hus. För mig känns det personligen helt otänkbart att bo hemma tills jag gifter mig! Hjälp, då skulle till och med mina stackars föräldrar hinna tröttna. Antagligen flera gånger om dessutom. Haha. (Och det krävs mycket innan det går så långt, det ska gudarna veta!) Nej tacka vet jag den svenska kulturen vad beträffar den punkten. Självständighet passar nog mig betydligt bättre än att hänga i mammas kjolar halva livet! :)


Dessutom är det väldigt intressant att se statistiken på avstånd mellan människor som köper hus och föräldrarna. Haha. I Spanien ligger medelavståndet på ca 4,6 km mellan barn som flyttat hemifrån och föräldrarna. När kläder behöver tvättas, ja då går man över till mamma. När man är hungrig, ja då går man över till mamma. När man behöver barnpassning under en kväll, ja vem går man till om inte till mamma. (Fast italienarna är ännu värre, och har ett medelavstånd på runt 2,8 km ”från mamma”!) Så oändligt stora skillnader från Sverige!


Kommentarer

» All reklam och spam raderas omedelbart!

» Alla foton på bloggen är tagna utav mig om inget annat anges. Det är absolut förbjudet att ta dessa bilder utan tillstånd!
© COPYRIGHT Hanna Edholm

» Var trevlig! Behandla andra som du själv önskar bli behandlad.


Kommentera inlägget här:

» Namn
» Mail (publiceras ej)
» Blogg

» Kommentar

Trackback
Hanna!
Personligt
Personligt bloggar
Personligt
RSS 2.0