Kulturlektion

Som vissa av er vet, andra inte, så studerar jag inte bara spanska språket här nere, utan även spansk kultur. För det mesta är det väldigt intressanta lektioner, och minst sagt varierad undervisning.


För några dagar sedan studerade vi ”Spanien under Francos styre (1939-1975)”, där vi fick lära oss både det enda och det andra. Hemskt, naturligtvis, men fortfarande intressant. Jag tänker inte rabbla upp allt som sades, men lite bara för det är så ”fascinerande”.


Det fanns många restriktioner för alla, och Franco var ständigt den bestämmande makten (som ni säkert förstår eftersom det var ett diktaturstyre), men extra många för kvinnor. Bland annat så fick ogifta kvinnor bara arbeta fram till den dag de gifte sig. Då var de tvungna att skriva under ett papper som intygade att de själva, frivilligt valde att lämna arbetet. Efter ett visst antal år i äktenskap kunde kvinnan åter igen ansöka om jobb.. Dock krävdes makens underskrift på att han godkände arbetet och att kvinnan lämnade hemmet. Naturligtvis tjänade kvinnorna betydligt mindre än männen dessutom. (Först år 1961 fick spanjorskorna i teorin tjäna lika mycket som männen, även om det aldrig hände.)


Det fanns även en lag som sa att ogifta par inte fick visa känslor ute på öppen gata. En kram, eller en puss (ojoj!) på öppen gata ledde till kraftiga böter om någon upptäckte det. (Vilken extremt löjlig lag!) I alla biofilmer klippte man dessutom bort alla ”kärleksbitar”, och hoppade istället till nästa scen. (Så man slapp visa kyssar eller kramar.)


Kvinnorna fick inte bära bikini på badstränderna, utan bar alltid klänning och badade aldrig. Det var faktiskt först 1961-1962, i samband med att den första filmen med Mr. James Bond kom upp på biodukarna som bikinin ”upptäcktes” på riktigt av spanjorskorna. En upplevelse som var både ett ”WOW”(=fascinerande) och ett ”WOOSH”(=vågat). Då var det fortfarande olagligt. Samtidigt kom svenskorna(!) till de spanska stränderna, och tog med sig idén om topless. Tänk er själva. Spanjorskorna får inte ens ha bikini, och bredvid badar svenskorna topless. Jisses vilken blandning!


När vi hade denna lektion hade jag svårt att låta bli att skratta. Min lärare bad om ursäkt säkert 10 gånger för om hon kanske hade förolämpat mig då hon nämnde svenskorna. Förstår verkligen inte varför jag som individ (50 år senare) skulle tagit illa upp över detta, men tydligen är hon rädd att jag ska gå hem och vara ledsen i tron om att hon ”talat illa om mitt hemland”. Som sagt, spännande lektioner indeed.


Nästan hela mysiga, lilla klassen samlad.. Men bara nästan. :)

Kommentarer

» All reklam och spam raderas omedelbart!

» Alla foton på bloggen är tagna utav mig om inget annat anges. Det är absolut förbjudet att ta dessa bilder utan tillstånd!
© COPYRIGHT Hanna Edholm

» Var trevlig! Behandla andra som du själv önskar bli behandlad.


Kommentera inlägget här:

» Namn
» Mail (publiceras ej)
» Blogg

» Kommentar

Trackback
Hanna!
Personligt
Personligt bloggar
Personligt
RSS 2.0