RECEPT: Sveriges godaste tårta

Jag ska inte ljuga och säga att detta är en tårta du slänger ihop på en halv kvart. Nä, den tar en herrans massa tid i anspråk - låt dock inte det avskräcka dig. Den är värd varje sekunds arbete vill jag lova. Fy bubblans bananer alltså vad god den är. Så. Detta blir en av mina varmaste rekommendationer när det kommer till "tårtor du borde ha testat innan du dör". Det är, om man du ska försöka sammanfatta smakerna i ord, en hallon- och citrustårta. Och om budskapet inte helt tydligt framgått än så tillåt mig uttrycka mig i klarspråk - it's a cake to die for.
 
 
Tårtbotten
3 ägg
2 1/4 dl socker
1 1/4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 msk bakpulver
1 msk kokande vatten
 
How to do it: Vispa äggen och sockret poröst. Blanda försiktigt ner de övriga ingredienserna i äggsmeten. Smörj och bröa en form med avtagbar botten (24 cm i diameter). Häll smeten i formen och grädda i 175ºC (nedre delen av ugnen) i 30-40 min. Kakan är färdig när den fått en gyllnebrun färg och inte "kladdar" vid stickprov (som en vanlig sockerkaka).
 
Hallonmousse
1 gelatinblad
2 dl (tinade) hallon 
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
 
How to do it: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten (5 min). Mixa ihop hallonen och florsockret till en slät kräm. Placera en rostfri bunke över ett varmt vattenbad och häll i hälften av hallonmixen. Rör ner gelatinbladet när mixen blivit varm och häll därefter över resten av hallonmixen. Lyft av bunken från vattenbadet och låt mixen svalna. Vispa grädden ordentligt. Vänd försiktigt ner den i den avsvalnade hallonmixen i grädden. Ställ moussen kallt, för att den ska stelna.
 
Citruskräm
4 äggulor
1/2 dl socker
2 1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl saft från valfria citrusfrukter (jag föredrar citron och apelsin)
3 dl vispgrädde
 
How to do it: Vispa äggulorna och sockret vitt och luftigt. Blanda majsstärkelsen med citrussaften. Koka upp vispgrädden i en kastrull och rör därefter ner saftblandningen. Häll över äggblandningen i kastrullen. Värm upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Lyft av kastrullen från plattan och vispa ordentligt (elvisp kan vara att föredra) tills blandningen blir en jämn kräm. Ställ åt sidan för att krämen ska svalna.
  
Hallongrädde
4 msk (tinade) hallon
4 msk florsocker
3 dl vispgrädde
 
How to do it: Mixa hallonen och florsockret till en puré. Vispa grädden separat och vänd därefter försiktigt ner hallonpurén (tills allt blandat sig jämnt och grädden blivit rosa).
 
Ja och hur får du då ihop allt? Ja men se det är den solklart lättaste delen i hela proceduren. Du börjar med att lite snyggt dela tårtbotten i tre lager (förslagsvis relativt jämnstora sådana). Därefter smetar du ut citruskrämen jämnt på den nedre botten och lägger på nästa lager med tårtbotten. Samma sak gör du med hallonmoussen på det andra lagret varpå du sedan slänger på den sista tårtbotten. Täck tårtan med hallongrädden och dekorera (med t.ex. smält choklad, chokladblad eller marsipan). Voila! Där har du den - Sveriges godaste tårta.
 
 
Jag och mannen dekorerarde med hallon och chokladbokstäver som jag hade gått loss och freestylat ihop. Fungerade perfekt och var dessutom inte alltför avancerat för oss dödliga. Äggvitan som blev över (efter citruskrämen) gjorde vi smaksatta maränger av - inte helt dumt.
 
..och OM du faktiskt bestämmer dig för att testa denna goding så är det (nästan) ett måste att återkomma med din åsikt. 

Kommentarer

Cissi - mamma till Emma och Alice

Postat 2013-02-14 11:48:28
Blogg: http://nastanperfekt.blogg.se

kanske läge att testa nästa helg när vi ska fira stora killens födelsedag - om han inte själv kommer med några önskemål snart ;)

Svar: Det tycker jag absolut! ;)
Hanna

EVELINA KNIPSTRÖM

Postat 2013-02-14 13:29:45
Blogg: http://evelinaknipstrom.com

Tårtan ser verkligen galet smarrig ut! Och eftersom du säger att det är en tårta man måste äta innan man dör, så måste jag helt klart testa den =) Tack för receptet!

Svar: Haha, indeed! Kör hårt och lycka till! :)
Hanna

Clara

Postat 2013-02-17 19:40:22
Blogg: http://clararingqvist.blogg.se

Ser och låter jättegott!

Svar: Ja den är inte fy skam den! :)
Hanna

Rebecca

Postat 2013-02-18 15:16:50
Blogg: http://rebeckhaam.blogg.se

åh så gott!

Svar: Ja den kan varmt rekommenderas :)
Hanna

Emilie

Postat 2013-10-02 15:20:57
Blogg: http://www.hittarecept.se

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Hittarecept.se

» All reklam och spam raderas omedelbart!

» Alla foton på bloggen är tagna utav mig om inget annat anges. Det är absolut förbjudet att ta dessa bilder utan tillstånd!
© COPYRIGHT Hanna Edholm

» Var trevlig! Behandla andra som du själv önskar bli behandlad.


Kommentera inlägget här:

» Namn
» Mail (publiceras ej)
» Blogg

» Kommentar

Trackback
Hanna!
Personligt
Personligt bloggar
Personligt
RSS 2.0